Παρασκευή 29 Φεβρουαρίου 2008

Παρουσίαση βιβλίου: Αρχιεπίσκοπος Λουκάς (π.Νεκταρίου Αντωνοπούλου)


Ο αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Αντωνόπουλος, Ηγούμενος της Ι. Μονής Σαγματά, της Ιεράς Μητρόπολης Θηβών και Λεβαδείας συγκέντρωσε στοιχεία και κατέγραψε σε ένα εκπληκτικό βιβλίο την ζωή και το έργο του Αρχιεπισκόπου Κριμαίας Λουκά (1877-1961), κατά κόσμο Βαλεντίν Βόινο-Γιασενέτσκι. Πρόκειται για την καταγραφή της ζωής ενός μεγάλου αγίου της Ορθοδόξου Εκκλησίας που διακόνησε τον συνάνθρωπο τόσο ως ιατρός χειρουργός όσο και ως πνευματικός ιατρός. Ψυχές και σώματα βρήκαν θεραπεία, και συνεχίζουν ως τις μέρες μας, χάρη στον αρχιεπίσκοπο Λουκά που συνδύασε με τρόπο μοναδικό στο πρόσωπο του την υψηλή επιστημονική κατάρτιση και την πνευματική διακονία στο Ιερό Θυσιαστήριο της Εκκλησίας.

Ήδη από τα νεανικά του χρόνια μαθαίνουμε για την κλίση του στην ιατρική επιστήμη και τις υψηλές αρχές βάσει των οποίων άσκησε το λειτούργημα αυτό. Για τον Βόινο-Γιασενέτσκι πρότυπο ιατρών ήταν οι Άγιοι Ανάργυροι που θεράπευαν τον ασθενή άνθρωπο αφιλοκερδώς. Επίσης, γι’ αυτόν ο κάθε ασθενής δεν ήταν μια αφηρημένη οντότητα, αλλά ένα μοναδικό πρόσωπο που έπρεπε να προσεγγίζεται με αγάπη και ενδιαφέρον, όχι στεγνά επαγγελματικά, όχι αδιάφορα και ψυχρά αλλά με στοργή, αναλογιζόμενος - ο σωστός ιατρός - την μεταφυσική υπόσταση του κάθε ανθρώπου. Με βάση αυτές τις αρχές πορεύτηκε στην ιατρική του σταδιοδρομία ο αρχιεπίσκοπος Λουκάς. Αλλά πέρα από την μάχιμη ιατρική και τις χιλιάδες των εγχειρίσεων - ορισμένες απ΄ αυτές πολύ δύσκολες - που έκανε στη ζωή του, ο Άγιος Λουκάς ήταν και ένας ακάματος εργάτης του πνεύματος, ένας ανήσυχος ερευνητής γύρω από την επιστήμη του, βιβλιοφάγος, και καινοτόμος στην επιστήμη. Αποτέλεσμα των ερευνών του ήταν το φημισμένο επιστημονικό του σύγγραμμα «Δοκίμια για την χειρουργική των πυογόνων λοιμώξεων» που θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για όλον τον ιατρικό κόσμο.

Η επιστημονική όψη της ζωής του Λουκά συμπληρώνεται από την ιερατική του κλίση. Σαν να ήθελε ο Θεός έναν τέτοιο εργάτη στον αμπελώνα του που να συνδυάζει και την θεραπεία των ψυχών εκτός των σωμάτων. Πριν όμως απ’ αυτό το γεγονός, στην προσωπική του ζωή ο Λουκάς γνώρισε την θλίψη που του γέννησε μέσα του ο θάνατος της νεαρής γυναίκας του αφήνοντας του τέσσερα παιδιά. Δεν ήταν όμως δυσχερής μόνο η προσωπική ζωή του Λουκά, αλλά και όλης της Ρωσίας. Είχε ήδη εγκαθιδρυθεί το στυγνό δικτατορικό καθεστώς των μπολσεβίκων του Λένιν που από τους πρώτους στόχους του ήταν και η Εκκλησία. Σ’ αυτήν την ιστορική στιγμή χειροτονείται ιερέας ο Λουκάς, όταν η επίσημη Ορθόδοξη Ρωσική Εκκλησία βρίσκεται υπό διωγμό από τις δυνάμεις του καθεστώτος που προσπαθούν να επιβάλλουν στους πιστούς μια «εκκλησία» μαριονέτα, την λεγόμενη «Ζωντανή Εκκλησία» που θα υπηρετεί τα σχέδια της νέας τάξης.

Από δω και στο εξής η ζωή του Λουκά ως ιερέα στην αρχή, επισκόπου αργότερα, και ιατρού, σημαίνεται από το σημείο του Σταυρού. Εξορίες, φυλακίσεις, ταπεινώσεις, ύβρεις, ονειδισμοί, η κοινή μοίρα των απλών ανθρώπων που έζησαν και βίωσαν την απολυταρχική δικτατορία των κομμουνιστών στη Ρωσία. Σε κάθε σελίδα του βιβλίου αναδεικνύεται η υπομονή και η πίστη στο Θεό που συνοδεύουν σε όλα του τα βήματα τον αρχιεπίσκοπο Λουκά. Ο μεγάλος αυτός πιστός και επιστήμονας υποφέρει όπως ο απλός λαός, διώκεται για την πίστη του, και μόνο το σχήμα που φορά εξοργίζει και ερεθίζει τις αντίθεες δυνάμεις που δεν μπορούσαν να παραδεχτούν πως είναι δυνατό ένας κορυφαίος επιστήμονας να είναι ταυτόχρονα πιστός στην Εκκλησία του Χριστού και μάλιστα ιερωμένος. Η ιδεολογία της αθεΐας και της δήθεν θεμελιώδους σύγκρουσης, πίστης και επιστήμης, χλευάζεται στην μορφή του αρχιεπισκόπου και ιατρού χειρουργού Λουκά.

Στις 11 Ιουνίου εορτάζεται η μνήμη του αρχιεπισκόπου Κριμαίας Λουκά. Μετά την κοίμηση του πλήθος θαυμάτων και θαυμαστών θεραπειών καταγράφονται σε όλον τον κόσμο. Πιστοί που επικαλούνται το όνομα του και προσεύχονται σ’ αυτόν, βρίσκουν θεραπεία. Στο βιβλίο υπάρχουν πολλές τέτοιες περιπτώσεις. Η Εκκλησία τον ανακηρύσσει άγιο, αφού ήδη εν ζωή είχε αναγνωριστεί ως τέτοιος από τον πιστό λαό.

Μια εμβληματική μορφή της σύγχρονης Ορθοδοξίας, ο ιατρός και επίσκοπος Κριμαίας Λουκάς συνιστά έναν ζώντα μάρτυρα της αλήθειας της πίστης αφενός, και ένα πρότυπο του αληθινού κεχαριτωμένου επιστήμονα αφετέρου. Ενωμένες στο αυτό πρόσωπο, η πίστη και η επιστήμη, δοξάζουν τον Θεό και θεραπεύουν τον άνθρωπο.

"Ιατρόν και ποιμένα, Λουκά τιμήσωμεν,
Συμφερουπόλεως ποίμνης, Αρχιερέα λαμπρόν,
τον βαστάσαντα Χριστού τα θεία στίγματα,
τας εξορίας, τα δεινά, εγκλεισμούς εν φυλακαίς,
τας θλίψεις και τα ονείδη,

τον επ’ εσχάτων φανέντα, εν Ρωσία νέον Άγιον."


(απολυτίκιον Αγίου Λουκά Κριμαίας).


______________________

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΛΟΥΚΑΣ (π. Νεκταρίου Αντωνοπούλου)
Εκδόσεις Ακρίτας

"...Μια συγκλονιστική μαρτυρία είναι κι αυτή της μορφής του Αγίου Λουκά, Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως και Κριμαίας, του ιατρού. Άνθρωπος με σπάνια ταλέντα και πνευματικά χαρίσματα, με εκπληκτική επιστημονική κατάρτιση, διακόνησε τον άνθρωπο ως ποιμένας και γιατρός με αξιοθαύμαστη αυταπάρνηση..." (σελ. 448, Ζ΄έκδ. 2002)

Δεν υπάρχουν σχόλια: