Τρίτη, 15 Ιουνίου 2010

Γράμμα σ' έναν ποιητή..


«Αγαπούσε πολύ τη ζωγραφική και τη μουσική ο θειος μου» ξεκίνησε η Ελγκα Καββαδία. Ακουγε πολλή όπερα, αγαπούσε ιδιαίτερα τον Βέρντι αλλά και την κινεζική μουσική. Στα ταξίδια του επισκεπτόταν μουσεία και έστελνε στην ανιψιά του φωτογραφίες και καρτ ποστάλ από τους πίνακες που έβλεπε. Εκείνος μύησε την Ελγκα στις τέχνες. Την αποκαλεί «Αίγλη» σε γράμμα που της στέλνει όταν εκείνη ήταν μόλις ενάμισι έτους, «μια προσφώνηση που θα προβλημάτιζε πολύ τους φιλολόγους αν εκδιδόταν η προσωπική αλληλογραφία του Καββαδία, θα προσπαθούσαν να βρουν ποια γυναίκα κρύβεται πίσω από αυτή..»

Την Κυριακή, γύρω από το τραπέζι όλη η οικογένεια, με φίλους που μπαινόβγαιναν όλη την ώρα στο σπίτι, ειδικά όταν ο Νίκος Καββαδίας ήταν εκεί, τον Γιάννη Τσαρούχη, τον Θράσο Καστανάκη, τον ηθοποιό Γιώργο Παππά, τη Μέλπω Αξιώτη, την Ελλη Αλεξίου, έτρωγαν, γελούσαν, μιλούσαν, έφερναν βιβλία, διάβαζαν και συζητούσαν εκεί με τις ώρες, «ήταν ένα πανηγύρι»। Και τα μοιράζονταν όλα, μικροί- μεγάλοι, στην οικογένεια Καββαδία ήταν αδύνατον να υπάρχουν μυστικά...

Δεν αγαπούσε την προβολή και δεν την επεδίωκε ο Καββαδίας, θυμἀται η Ελγκα. «Μία συνέντευξη έδωσε μονάχα ο θειος μου “Δεν είμαι γυρολόγος να διαφημίζω την πραμάτεια μου” έλεγε“. Φτάνει να διαβάσει κανείς προσεκτικά τα ποιήματά μου και θα βρει εκεί ό,τι θέλει για μένα,δεν έχω να πω κάτι περισσότερο...”


Η Ελγκα Καββαδία, του Νίκου Καββαδία, δίνει συνέντευξη στο Βήμα της Κυριακής 13 Ιουνίου, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του ποιητή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: